понедельник, 4 сентября 2017 г.

KITAP - Tatarská a Turkická Asociace v Praze

KITAP spolek - Turkická a Tatarská Asociace v Praze Association in Prague. Samotné slovo "KITAP" v Turkických jazycích znamená "KNIHA", což je symbolické - kultura a tradice každého národa jsou jako nová kniha k poznání. 

Jedním z cílů našeho spolku KITAP je ukázat naší kulturu, a informovat zájemce o naších tradicích a identitě.  
Je úžasné, jak daleko se šíří sláva kulturního dědictví Tatarského a Turkických národů, šíře naší duše, vše díky starostlivosti mnohých představitelů. Tataři a Turkici se najdou všude na naší planetě.   
My jsme, Tataři a Turkici žijící v České Republice, si také rozhodli informovat společnost o bohaté kultuře Tatarského a Turkického národů, a proto jsme založili vlastními silami nekomerční organizace, KITAP, z.s.  
V pohostinné a přátelské České Republice se také najdou Tataři a Turkici. I když je nás tu není až tak málo, jen malá část z nás se shromáždí, abychom prezentovali naší kulturu majoritnímu národů - Čechům.  
Nicméně, jen málo lidí ví o tom, kdo jsou Tataři a Turkici. Kromě toho, kultury těchto národů jsou různorodé, dokonce samotná tatarská kultura není jediná, vzhledem k rozptylenosti představitelů po celém světě. Navíc i mentalita, znalosti a zájmy se líší od jedné oblasti  k jiné, od jedné rodiny k druhé, od jednoho představitele k druhému... v závislosti na původu. 
      
Začínali jsme v roce 2013 jako Tatarská Asociace, a první naší údalosti byl Tatarský Kulturní Koncert v Domě Národnostních Menšin v Praze. I když jsme skoro nedělali žadnou reklamu, na koncert přišlo kolem 150 lidí. Na koncertu se zpívaly tradiční Tatarské písně, tančíly se Tatarské národní tance, a byly představeny národní Tatarské kroje a chutná Tatarská kuchyně. Poté bylo posezení s čajem a Tatarskými dobrotkami v přátelské atmosféře - lidí byli rádi poznat novou kulturu. Po skončení tom jsme obdrželi hodně pozitivních dopisů s požadavkem, aby se tyto večery staly tradicí.  



V roce 2015 jsme si rozhodli ukázat barvu a identitu našeho národu v rámci Koncertu Turkické Kultury (Turkický Koncert v Praze - kratká verze). Na velkém koncertu byly představeny mladí představitelé Turkického národu - Azerbajdžánu, Kazachstánu, Kyrgyzstánu, a Turecka, a také Tataři, kteří ukázali na jevišti různorodost kultur a identit jejich národů. 

 



        Na koncertu zazněli lidové písně a tance, doprovazené tradičními lídovými nástroji a také i moderní hudba.  
  Během koncertu si umělci navzájem pomáhali -  Turečtí hudebníci akompanovali Kazašské tanečníci, dále zpěvaci z Kazachstánu zpívali spolu s Tatarskými, a Kyrgyzské holce pomohl celý multikulturní band s Tureckým bubeníkem, Kazašským dombristou, Ruským houslistou, a Tatarskou klavíristkou. Představitel Azerbaijdžánu spolu s Gruzínkou ukázali "horský" tanec. Příjemným překvapením pro hosty koncertu bylo vystoupení představitelkou Tatarské diaspory, sólistky Pražské Státní Opery, a nyní profesorkou Mezinárodní Konzervatoři - Tahira Menaždinova, která zazpívala Tatarské lídové písně. Jiným překvapením byla Kyrgyzská skupina Žagalmay s tanečníci Gulsarou Bekbagyshevou a Žanyl Žusupžan hrající na khomuz. Pozornost přitahla také mladý Kyrgyzský zpěvak Marat, který četl v rodném jazyce rap - vlastní skladbu.
Kaleidoskop barevních kostýmů, moderní a tradiční lidové tance a zvuky - vše spolu velice fascinovalo dívaky, že publikum prostě nezaznamenalo 2 a půl hodiny koncertu. Vystoupení byly částo přerušovány bouřlivým potleskem a výkřiky “Bravo!”. Večer skončil přátelským 'čajováním' a ochutnávkou národních pokrmů. Akce se zúčastnilo více než 400 lidí. Mezi hosty byl Velvyslanec republiky Turecka v České republice - Ahmet Necati Bigali, stejně jako zaměstnanci velvyslanectví zemí SNS. 


21 března 2015 v Ruském Středisku Vědy a Kultury v Praze se uskutečnil koncert věnovaný jarnímu svátku "Navruz" – jarní Nový rok dle slunečního astronomického kalendáře oslavovaného Turkickými národy. Akce byla zahájena předsedkyní KITAP - Daniou. Koncert se skládal ze dvou části. V prní části mladí umělci  představili písně východních národů a zahrali na národních nástrojích. Ve druhé části holky se soutěžili za místo v soutěži "Miss Oriental Beauty".

Žářná choreografka a instruktérka orientálních tanců Natalia Nikolova, představila publiku orientální tance s pestrou paletou kostýmu. Akce tradičně skončila ochutnávkou tradičních jídel a popíjením čaju.  


V roce 2015 KITAP se zúčastnil v mezinárodním folkorním festivalu - Praha srdce národů, kde představil překrásný Tatarský kolorit v Praze. Aliya Ahtyamova a Asylnar Kukueva zazpívaly Tatarské písně na hlavních náměstích Prahy v tradičním Tatarských krojích. Zlatý akordeon - Krymský Tatar, virtuozní umělec Server Abkerimov ohromil veřejnost svým uměním nejen na Staroměstském náměstí, ale i v nádherném historickém divadle v Praze – Divadlo na Vinohradech. 













V roce 2016 naše  Dania se zúčastnila České verzi světově populárního show “Come and dine with me” - Prostřeno, kde představila nejen Tatarské pokrmy, ale i Tatarskou svatební písničku Apipa, během které zazpívali a zatančili i hosty. Tataři, Češi, Apipa v Prostřeno




V roce 2016 jsme organizovali hudebně poetický večer "Hudba Jazyků" Hudba jazyků - kratká verze, kde byla představena tradiční kultura Tatarů, Turků a Azerbajdžánů. Na scéně zazněl Abdullah Tukai, Tatarský básník, verše kterého předvedla předsedkyně KITAPu Dania. Jí následovaly skladby známého Krymsko Tatarského virtuoza, Zlatého akordeona - Servera Abkerimova. Představitel Českého národa - Tomáš Boukal překvapil publikoum krásnou hrou na turkickém nástroje, na dombru, a zpěvem Altajské písně v turkickém jazyce. 

Všech překvapilo i Jakutské show a hra na tradiční nástroj národu Sakha - khomuz, představenou Marií Shishiginou-Palson. Turecké saz a baglama zazněly krásně pod rukou  Altan Onata a Kemala Deniza. Představitelé Azerbajdžánu ukázali Mughamy, Rashid Aghamaliyev zahral na tar, zatímco Vugar Ali četl ghazali. Oficiální hudební část skončila žářným Tatarským lidovým tancem představenou předsedkyní KITAP - Lilií. Na závěr byly tradične nabídnuty Tatarské dobrůtky s čajem. 

více také: Blog KITAP


Комментариев нет:

Отправить комментарий